Start

 2013.04.22. 04:22

 

"Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country"- John F. Kennedy

("Ne azt kérdezd mit tehet érted a hazád, hanem azt mit tehetsz te magad a hazádért")


A fenti idézet nem valami lózung akar lenni. Sokkal inkább az egész projekt alapja. A környezetvédelem arca. Ez a neve. Ez meg a hivatalos blog felülete.

De mi ez az egész?

A környezetvédelem arca egy mozgalom, amelynek célja nem más, mint a tudat felébresztése, formálása és gazdagítása újszerű módszerekkel egy jobb és élhetőbb világ kialakítása céljából. A kezdeményezés négy kulcsfogalmon alapszik; tudatosság, fenntarthatóság környezetvédelem, s az ezekhez elengedhetetlen tudás. Az előbbi három sorrendet jelöl. Nagy valószínűséggel állítható, hogy általában a tudatosan gondolkodó emberek számára válik fontossá a fenntarthatóság és az is bizonyosan igaz, hogy csak a fenntarthatóságra törekvés alapozhatja meg a környezet védelmét. Annak érdekében, hogy jobban érthetővé váljék A környezetvédelem arca mozgalom célja talán érdemes ezeket az első pillantásra túl általánosnak tűnő szavakat (egyelőre anélkül, hogy elmerülnénk a részletekben) megvizsgálnunk közelebbről.

Hamvas Béla írja A vízöntő című művében, hogy "a legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel." S valóban, a tudatosság az érvek és értékek győzelme a tudattalan sodródással, a mindennapi valós vagy mesterségesen generált szükségletek kielégítése fölött érzett hamis elégedettséggel szemben. Ha pedig tudatosan kezdjük szemlélni a világot hamar rájöhetünk, hogy az exponenciálisan növekvő népességgel és a folyamatos gazdasági növekedés kényszerével leírható jelenlegi világunkat leginkább meghatározó folyamatok már belátható időn belül tovább nem folytathatók.

Így a tudatos gondolkodás arra a felismerésre vezet, hogy alapvetően újragondoljuk életünket mind egyéni mind közösségi szinten. Mi az amit megtehetünk, mi az amit meg kell tennünk és mi az amit meg fogunk tenni. S ezen a ponton találkozunk a fenntarthatóság fogalmával. A fenntarthatóság lényege ugyanis éppen az, hogy egy teljesen más utat mutat. Egy olyan utat amely arról szól, hogy úgy elégítsük ki valódi szügségleteinket, hogy azzal a lehető legkisebb mértékben "ártsunk" vagyis fogyasszunk el nem megújuló javakat. Ezzel párhuzamosan pedig a lehető legnagyobb mértékben törekedjünk arra, hogy újratermelődő, megújuló jószágokat használjunk, hasznosítsunk, fogyasszunk. A fenntarthatóság így életformává válik és rövid időn belül a mindennapjaink része lehet.

A "ne árts" intelme alapján folytatott fenntartható életvitel ugyanakkor A környezetvédelem arca mozgalom öndefiníciója szerint nem elegendő. Szükség van egy következő lépcsőfokra. Ennek alapján a következő kulcsfogalmunk a környezetvédelem. A környzetvédelem cselekvésre ösztönöz. Nem elegendő ugyanis megőriznünk, fenntartanunk a teremtett világot jelenlegi állapotában, hanem ahogyan csak lehetséges aktívan tennünk kell annak jobbításáért. Ez kétféleképpen valósulhat meg; egyfelől lehet közvetlen, azaz konkrét természetvédő cselekedetek által (pl faültetés, szemétszedés, stb.) másfelől pedig közvetett tevékenység gyakorlása által úgymint például hasonló értékeket valló emberekkel közösségbe szerveződés, (együtt)gondolkodás hovatovább képviselete mindazok értékeknek amelyeket fontosnak tartunk.

Gondolkodj, változtass, hass! Tudatosság, fenntarthatóság és környezetvédelem. Egymással szorosan összefüggő, egymásra épülő fogalmak. Ahhoz azonban, hogy igazán értelmet nyerjenek egy valami még hiányzik, mégpedig mindezeknek az alapja, előfeltétele; a tudás. Könnyű belátni, hogy releváns tudás nélkül a fenti rendszer fabatkát sem ér, nem érthető és nem értelmezhető. Milyen az amikor tudatosan gondolkodom? Miért nem fenntartható a mostani életünk? Hogyan élheték fenntarthatóan? Mégis mit tehetek azért, hogy védjem a környzetem és vajon ér e majd valamit? Mind-mind olyan jogosan felmerülő kérdések, amelyekre léteznek megfelelő válaszok, ezeknek a válaszoknak azonban el kell jutniuk a kérdéseket önmagukban vagy nyíltan megfogalmazókhoz. Sőt el kell jutniuk mindenkihez, mert mindenkinek joga van a tudáshoz, joga van ahhoz, hogy minél sokrétűbb tudás birtokában hozhassa meg (remélhetően tudatos) döntéseit. Tudás nélkül nem létezhet sem tudatosság, sem a tudatosságra épülő fenntartható életforma illetve az annak szellemében tevékenykedő környezetvédelem. Így áll össze a teljes kép.

Mindezek alapján a most kibontakozó A környezetvédelem arca mozgalom mindenkit várni és hívni fog, aki a fentiekkel egyetért és annak megvalósításában részt szeretne venni. Ugyanilyen fontos végül, hogy A környezetvédelem arca egyúttal mindenkihez szólni fog aki mindazokról a gondolatokról amelyekről eddig szó esett még nem hallott vagy nem tud eleget. Aki nem lesz ellenünk az biztosan velünk lesz! :)

Egyelőre ennyit a célokról. A legközelebbi bejegyzésben az egész projektet meghatározó témáról esik szó, nevezetesen azokról az újszerű eszközökről és módszerekről, amelyek a fenti célok eléréshez nélkülözhetetlenek.

A mai nappal tehát - 2013 április 22-én, a Föld napján - elstartoltunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://akornyezetvedelemarca.blog.hu/api/trackback/id/tr805236233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása