"We are all here on earth to help others; what on earth the others are here for I don't know" - W H Auden

("Mindnyájan azért vagyunk e világon, hogy segítsünk másoknak, de hogy ők mi a fenét keresnek itt, arról fogalmam sincsen")

 

 

Az előző posztban kifejtettük A környezetvédelem arca mozgalmat meghatározó legfontosabb fogalmakat (tudás, tudatosság, fenntarthatóság, környezetvédelem) és az e fogalmak által meghatározott célokat. Azt is leszögeztük, hogy A környezetvédelem arca egy mindenkihez szóló, befogadó, nyitott közösség kell hogy legyen, tekintet nélkül nemre, korra, vallásra, bőrszínre, párthovatartozásra stb. Hiszen a lényegét éppen az adja, hogy nem valakik ellen vagy mellett szerveződik, hanem hitünk szerint valamennyiünk érdekében. A környezetvédelem arca meggyőzni igyekszik de legyőzni soha, gondolatokat ébreszt, közvetít és lehetőleg érvényre juttat, szükséges konfliktusokat vállal de azok megoldásán és nem azok kiélezésén fáradozik. Mindezeknek megfelelően a politikától (annak valódi jelentése; 'a köz ügyeivel való törődés' értelmében) nem, de politikai pártoktól független civil kezdeményezés, a korábban meghatározott szilárd alapokon.

 

 

Miután meghatároztuk a szervezet identitását el kell gondolkodjunk azon, milyen eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a lefektetett elvek mentén az elérendő célok felé haladjunk. Be kell lássuk ugyanis, hogy rengeteg kezdeményezés létezik a világban, amelyek mégoly magasztos célok elérésén munkálkodva is sikertelenek  vagy nem elég sikeresek maradnak. Ebből az a tanulság, hogy a helyes és magasztos célok és elvek meghatározása szükséges de nem elégséges feltétele a hatékonyságnak, kulcsszerep jut a megvalósításnak is. 

 

Nézzük tehát a teljesség igénye nélkül melyek lehetnek azok a rendelkezésre álló eszközök amikkel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a megfelelő tudás átadásával egy tudatosabb társadalom felé haladjunk, amely fenntarthatóbban él és emellett a környezetéért is tesz!

 

1. Első helyen kell említenünk a már rendelkezésre álló és folyamatosan bővülő ismeretanyagot. Mind hazai, mind nemzetközi szinten óriási mennyiségű hozzáférhető (tudományos) ismeret áll rendelkezésre a környezeti problémákról, azok mibenlétéről és a megoldási javaslatokról. Ezeket fel lehet és fel kell használni! Jóllehet ez a tudásanyag szinte nap mint nap frissül, gyarapszik így nagyon fontos követelmény az azok ismeretében való naprakészség ugyanis a legfrissebb információk ismerete és átadása az egyik fontos célunk és feladatunk.

 

2. Rendelkezésünkre állnak továbbá a fent említett tudásanyag alapján meghozott különféle nemzetközi, EU-s és nemzeti jogszabályok és egyéb jogi kötőerővel bíró dokumentumok. Ismeretes, hogy az életünk szinte valamennyi szegmensét joszabályok szabályozzák. Szerencsére a környezeti ügyek kapcsán eleddig számos (vagy inkább számtalan) jogi és nem jogi dokumentum született már, amelyek ugyanúgy mint a fent említett ismeretanyag folyamatosan változóban vannak. Alapvetően háromféle módon használhatjuk eszközként ezeket. Egyrészt hivatkozhatunk a már elfogadott és hatályos rendelkezésekre,  másrészt részt vehetünk ezek végrehajtásában ezen túl a "környezetvédelem" elve arra is kötelez minket, hogy előmozdítsuk a már meglevő jogszabályok még kedvezőbb irányba való megváltoztatását.

 

3. A következő felhasználandó eszköz a modern technika. Talán elsőre ellentmondásosan hangzik, de a környezet védelme nem áll szükségszerűen ellentétben a modern technikával, legalábbis annak bizonyos részével. Reálisan szemlélve egy XXI. századi társadalmi szervezetnek, melynek célja egy jobb, élhetőbb, fenntarthatóbb világ megvalósítása szövetségeséül kell hívnia a modern technikát. Ez kétféleképpen értendő; egyrészt használni kell a már meglevő kommunikációs és egyéb eszközöket, amelyek eddig soha nem látott sebességgel, hatalmas tömegekhez és távolságokra juttatják el a tudatosság elősegítéséhez elengedhetetlen tudásanyagot. Másrészt a megállíthatatlan technikai fejlődést befolyásolni kell annyiban, hogy egyfelől a környezeti szempontokat figyelembe véve, azokat beépítve folytassa tevékenységét, másfelől pedig minél inkább koncentráljon olyan megoldások, eszközök kidolgozására amelyek kedvező irányba befolyásolják a jelenlegi fenntarthatatlan folyamatokat (gondulhatunk itt például hatékonyabb napkollektorok kifejlesztésére avagy a  nem hagyományos üzemanyagot használó közlekedési eszközök tökéletesítésére stb.) 

 

4. Negyedikként említhetjük a médiát. Bizonyos értelemben beleérthető a harmadik pontban említett kategóriába mégis érdemes külön szólni róla. A médiát sokan a negyedik hatalmi ágnak tartják (a törvényhozó, a végrehajtó és az igazságszolgáltató hatalom mellett) és valóban napjaink tömegtársadalmaiban meghatározó jelentősége van. Politikai és egyéb választásainkat dönti el, emberi sorsokat alakít, némi túlzással egy egész társadalom gondolkodását befolyásolhatja. Többek között az internet vagy a televízió létezése nélkül ma már nem tudjuk elképzelni az életünket. A média számos egyéb (akár negatív) hatása mellett örvendetes fejlemény ugyanakkor, hogy egyre inkább általánossá válik az úgynevezett szelektív médiafogyasztás vagyis amikor a fogyasztó maga döntheti el, hogy mi az a tartalom amit "elfogyaszt", sőt arról is maga dönt, hogy hol és mikor teszi ezt. Emellett napjainkra kialakult a közösségi média amelynek köszönhetően ma már nem csak fogyasztó hanem egyúttal tartalom-előállító is lehet bárki. Ez a két egymással összefüggő folyamat alapvetően változtatta/növelte meg a média jellegét és szerepét. Sokkal könnyebb pillanatok alatt nagy mennyiségű információt eljuttatni tömegeknek mint eddig bármikor. Akár egyik napról a másikra lehet a világon bárkiből/bármiből világszerte ismert ember/mém. Az okostelefonok megjelenésével pedig végleg zsebre tettük a világot. Mindezek tükrében A környezetvédelem arca mozgalomnak kiemelt célja a médiában való megjelenés mind a "hagyományos" mind a "progresszív" felületeken. Ez a törekvés azonban nem öncélú, sokkal inkább a kitűzött célok megvalósításának egy nagyon fontos eszköze.

 

5. Szólnunk kell az anyagi eszközökről is. Természetesen egy civil kezdeményezésnek is rendelkeznie kell bizonyos mértékű, a működéshez illetve a tevékenység kifejtéséhez szükséges pénzeszközökkel. Két elvet kell rögzítsünk ezzel kapcsolatban. A környezetvédelem arca mozgalom tevékenysége nem irányulhat anyagi haszonszerzésre. Ez részben ellentétben állna a követendő célokkal, részben pedig a célok megvalósításához valamennyi anyagi eszközt rendelkezésre kell bocsátani, így az esetlegesen pluszban keletkező forrásokat is.  Nem feledhetjük uyganis, hogy a pénz csak eszköz és nem cél. Mindemellett azonban az is elvi jelentőségű, hogy nem zárkózhatunk el az úgynevezett kiegészítő gazdasági tevékenység folytatásától ugyanis ez hozzásegít a kívánatos diverzifikált finanszírozáshoz. Ennek megfelelően három fő forrásból érdemes anyagi eszközöket remélni; a hazai, EU-s és nemzetközi pályázatok útján elnyerhető támogatásokból, a különféle jogcímeken érkező befizetésekből (pl. becsületkassza alapú tagdíj, szponzoráció, adomány, 1% felajánlás stb.) illetve az imént említett kiegészítő gazdasági tevékenység folytatása során keletkező bevételekből. Így csökkenthető a szervezet kiszolgáltatottsága.

 

6. Most pedig egy váratlan fordulattal megtörjük az eddig kicsit tankönyvízű felsorolást egy nagyon fontos eszköz megemlítésével. Ez pedig nem más, mint a humor. A humor nemcsak jókedvet teremt vagy átsegít a nehéz helyzeteken, de rendkívül hatékonyan alkalmazható kommunikációs technika és emellett remek eszköze az üzenetek célbajuttatásának. A jó humor persze adottság, erőltetni nem szabad és öncélúvá sem válhat.

 

7. Végül, de nem utolsó hanem inkább elsősorban A környezetvédelem arca mozgalom legfontosabb "eszközei" azok az emberek lesznek majd, akik fontosnak érzik, hogy annak munkájában bármilyen szinten részt vegyenek. Nyilvánvalóan a kezdeményezés sikere és egész működése a benne dolgozó emberek munkájától fog függeni.

 

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a mozgalomban közreműködők, a naprakész releváns ismeretanyag, a jog, a modern technika, a média, a többféle forrásból remélt pénzeszközök és a humor biztosan segítségünkre lehetnek.

 

Fontos újra hangsúlyozni, hogy a fenti felsorolás nem kimerítő, inkább példálozó jellegű. Ennek ellenére talán mégsem volt haszontalan, hogy számba vettük azokat a legalapvetőbb eszközöket, amelyek segítségünkre lehetnek a célok megvalósításában és amelyekhez érdemes legelőször nyúlnunk.

 

Legközelebb az első posztban  említett "újszerű módszerekről" lesz szó, amelyek a legnagyobb lökést adhatják A környezetvédelem arca sikerének.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: média jog célok humor pénz tudás környezetvédelem eszközök tudatosság fenntarthatóság modern technika

A bejegyzés trackback címe:

https://akornyezetvedelemarca.blog.hu/api/trackback/id/tr625239132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása